Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Jan 9, 2016 in Lifestyle, Vaardigheden | 0 comments

Maak je leven aangenamer door simpel te automatiseren!

Maak je leven aangenamer door simpel te automatiseren!

 

Toen ik net begon met Erinaceus, in 2012, deed ik mijn social media updates met de hand. Op Facebook is dat prima te doen, maar voor Twitter is dat lastiger, aangezien het daar van belang is dat je meerdere keren per dag een bericht uitstuurt om überhaupt gezien te worden in de stroom van tweets die mensen uitsturen. In de tool die ik gebruik, Tweetdeck, kan ik van tevoren tweets inplannen. Maar in de praktijk betekende dit nog steeds dat ik elke ochtend dit klusje moest klaren. Dat moet handiger kunnen dacht ik.

Gelukkig kon dat ook, door middel van een automatiseringstool die ik op dit moment intensief gebruik: IFTTT (“If This Then That”). Deze dienst koppelt verschillende “channels” aan elkaar, waardoor je bij een “trigger” die door 1 van de kanalen wordt veroorzaakt een andere actie in gang kunt zetten. Een paar voorbeelden:

 • Als je een foto zet op Instagram wordt deze meteen op Twitter gezet
 • Als je op een bepaalde locatie ben wordt je telefoon op stil gezet
 • Bewaar favoriete e-mails van Gmail in Evernote

Mijn probleem met Twitter heb ik opgelost met IFTTT: de dienst stuurt nu elke dag op vooraf vastgestelde tijden die tweets uit die ik uit wil sturen. Op deze manier post mijn Twitteraccount @ErinaceusM 12x per dag een bericht, zodat de kans groter is dat mijn berichten worden gelezen. Uiteraard tweet ik ook nog handmatig, maar de bulk van mijn tweets worden automatisch verstuurd.

Inmiddels heb ik ook de volgende dingen geautomatiseerd in IFTTT:

 • Als in mijn agenda vandaag het woord “jarig” voorkomt stuur ik mezelf een e-mail. Zo vergeet ik nooit meer belangrijke verjaardagen!
 • Al mijn telefoonverkeer sla ik op in Google Drive zodat ik altijd kan zien wij mij wanneer gebeld heeft.
 • Als het morgen mooi weer wordt krijg ik een melding en wordt dit in mijn agenda gezet (handig voor in de zomer!)
 • Als ik een nieuwe foto maak op mijn telefoon wordt deze automatisch geupload naar Google Drive
 • Al mijn ontvangen SMSjes worden in Google Drive opgeslagen
 • Erg handig: als ik een oproep mis wordt er automatisch een SMS naar de beller gestuurd met de melding dat diegene me ook kan e-mailen.

Je ziet dat deze voorbeelden ook voor praktisch, persoonlijk gebruik zijn, maar de mogelijkheden zijn eindeloos aangezien er op dit moment al meer dan 250 channels zijn die dus op alle mogelijke manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. Gelukkig is er op de website van IFTTT ook een uitgebreide catalogus te zien van handige combinaties op allerlei gebieden.

Heb je weleens zitten puzzelen hoe je bepaalde dingen automatisch kunt laten gebeuren? Kijk dan eens op IFTTT; de kans is groot dat je hier je oplossing vindt!

Reduction_Gear

 

 

 

 

 

 

 

Automatiseren voor je smartphone

Mocht je nog meer willen halen uit automatisering op je smartphone, dan zijn er nog meer tools die je kunt gebruiken. Sowieso heeft IFTTT ook een app voor iPhone en Android, Een andere feature die zij daarnaast aanbieden is de “DO button”; een knop waarop je virtueel kunt drukken, en die, na erop gedrukt te hebben, een actie uitvoert die je van tevoren hebt vastgesteld. Bijvoorbeeld als je een knop indrukt:

 • wordt automatisch een e-mail naar je partner gestuurd dat je naar huis komt
 • vraag je je collega’s op Slack of ze koffie willen
 • kun je zelfs apparaten thuis aan of uitzetten via het internet

Daarnaast zijn er apps zoals MacroDroid, Trigger en Automate (alledrie alleen voor Android) die je telefoon automatisch dingen kan laten doen. Denk aan:

 • Je wifi uitzetten als je het huis verlaat
 • Je telefoon op stil zetten om 11 uur ‘s avonds
 • Een notificatie sturen als je smartwatch niet meer verbonden is met je telefoon
 • Een melding geven als je batterij leeg begint te raken

Ook hierbij is het aantal mogelijkheden weer eindeloos en precies zo in te stellen als je zelf wilt.

Mocht je er dan nog geen genoeg van hebben dan kun je de koning van de automatiseringsapps gebruiken: Tasker.

Tasker (alleen voor Android) is technisch wat ingewikkelder maar in theorie kun je bijna alles op je telefoon beheersen met deze app. Het lijkt ook meer op programmeren dan het linken van een actie en een reactie, maar daardoor kun je soms indrukwekkende prestaties halen uit je apparaat. Om een aantal voorbeelden te noemen:

 • Je telefoon laten blokkeren voor gebruik (met behulp van een wachtwoord bijvoorbeeld) als je een SMS hebt gestuurd met een bepaalde tekst erin. Handig als je telefoon gestolen is.
 • Je telefoon af laten gaan als je een SMS stuurt met een specifieke tekst (handig als je hem thuis niet kunt vinden).
 • Automatisch je muziekspeler openen als je een hoofdtelefoon inplugt
 • Je telefoon locken door middel van een knop die op je smartwatch zit
 • Als de batterij onder de 10% zit automatisch bepaalde knoppen in laten drukken zodat de superspaarstand aangaat. Maak

Een aantal goede apps als aanvulling op Tasker zijn te vinden onder de app “AutoApps”; hiermee kun je je telefoon linken met je smartwatch, stemcommando’s, apparaten thuis, NFC-tags, je kalender, de toestand van het weer en nog vele andere mogelijke triggers. Ook hier geldt weer: de mogelijkheden zijn hier letterlijk oneindig. Als nerd die ik ben heb ik zelfs een heel programma ingeprogrammeerd waardoor op mijn telefoon elke dag de datum te zien was van mijn alternatieve Alpha Calender die ik ontwikkeld heb.

Ik ben benieuwd: gebruik jij al 1 van deze apps? Is er een automatiseringstruc die je met ons wilt delen? Laat het me weten op sander@erinaceus.nl of in de comments van dit artikel!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *