Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Jun 28, 2014 in Ondernemen | 0 comments

Hoe kom ik de zomermaanden door?

Hoe kom ik de zomermaanden door?

Nou ja, de zomermaanden doorkomen is niet altijd het probleem, als je voldoende werk hebt of voldoende hebt verdiend de afgelopen maanden. Maar de rust die de zomermaanden brengt kan wel een grote verandering zijn ten opzichte van de drukke maanden tussen september en juli in. Wat nu? Hoe kun je het beste gebruik maken van je extra tijd? Een paar tips en suggesties:

Je administratie op orde brengen 919761_10151885380939062_173630349_o
Die rotklussen die je al het hele jaar voor je uit hebt geschoven kun je nu eindelijk eens een keer oppakken. En daarmee kun je je bedrijf weer een stapje hoger tillen, als dit leidt tot efficiënter werken of minder ongemak. Dus: breng die mappen eens op orde, pak je excel-sheets aan, werk al die kleine klusjes af waar je weinig tijd of prioriteit voor had en zorg ervoor dat je met een schone lei na de zomer weer verder kunt!

Ga met je mensen op stap
Zeker in bedrijven waar het de rest van het jaar erg druk is is het belangrijk om nu voldoende tijd in te lassen om weer even te socializen. Niet alleen geld verdienen is belangrijk voor je mensen; zij willen ook een goede werksfeer. Daarom is het goed 1 keer per jaar even terug te kijken op de afgelopen periode en ook vooruit te kijken. Onderzoek wat je mensen vinden door te kijken welke dingen zij goed vonden gaan en waar ze tips of suggesties hebben. Maar maak ook plezier en ga iets leuks doen!

Studeren
Pak een paar goede management- of ondernemersboeken en laat je inspireren. Uit ervaring weet ik dat ik bijna nooit toekom aan het lezen van boeken, waar ik vroeger altijd voor het slapen een uur lang las. Op zich niet erg, aangezien je veel van je tijd zal besteden aan het verdienen van geld en het bouwen aan je bedrijf, maar blijf je wel beseffen dat je persoonlijke ontwikkeling mee moet blijven groeien. Dus selecteer een paar goede boeken en neem je voor om deze in de zomer helemaal uit te lezen. Noteer alle ideeën en inspiratie die je hieruit haalt.

Nadenken over nieuwe producten of diensten en plannen
Stilstand is achteruitgang. Dus gebruik je ervaringen van het afgelopen jaar (en de input van je teamdag en studie) om na te denken over wat voor nieuwe dingen je kunt gaan doen, of wat je moet laten. Pak je klanttevredenheidsonderzoek erbij, en ga brainstormen met je management of mede-ondernemers. Pak een terrasje (nu het weer er geschikt voor is) en plant nieuwe zaadjes die volgend jaar tot rijping kunnen komen. Ook mentaal zul je hier in de zomer meer klaar voor zijn, dus profiteer hiervan. En vergeet niet om een planning te maken! Overigens is dit ook een goed moment om de planning die je wellicht aan het begin van het jaar hebt gemaakt te evalueren.

Netwerken
Jij en je mede-ondernemers zijn het hele jaar druk; is de zomer niet een uitgelezen moment om dan te netwerken met de mensen die je al kent of met nieuwe contacten? Natuurlijk moet je wel om de vakanties heen manoeuvreren, maar er zijn waarschijnlijk voldoende momenten om samen te lunchen of te borrelen. Zo verenig je het nuttige met het aangename.

Rust nemen
Je hebt de rust in je bedrijf om de dingen te doen die al het hele jaar bleven liggen, maar je moet ook aan je privé-leven denken. Hoe vaak heb je je partner of kinderen gezien? Hoeveel momenten heb je besteed aan fysieke rust of even gewoon je hoofd leegmaken? Als ondernemer heb je het voordeel dat je vaak buiten de gebruikelijke tijden die dingen kan doen die iedereen in de zomer doet. Ga op een doordeweekse dag naar het strand, ontwijk de zwarte zaterdagen op weg naar je vakantiebestemming en neem de tijd om echt even je hoofd vrij te maken. Vaak merk je achteraf pas op hoe hard je dit nodig had. Profiteer van het geld dat je (hopelijk) hebt verdiend in het voorgaande jaar en ga een aantal keren lekker uit eten. En bedenk: de zomer is er maar 1 keer per jaar, en de tijd gaat jammer genoeg altijd sneller dan je wilt. Genieten dus!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *