Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Sep 2, 2015 in Lifestyle, Vaardigheden | 0 comments

Helweek: een verslag van een week lang je grenzen verleggen

Helweek: een verslag van een week lang je grenzen verleggen

 

Medio augustus 2015 heb ik besloten om een Helweek te gaan doen; een week waarin je je grenzen verlegt en het beste uit jezelf haalt.

Op mijn website www.sandervanluit.com kun je een uitgebreid verslag lezen van deze week. Verder kun je mijn video’s zien op mijn YouTube kanaal.

De Helweek is een concept dat is bedacht door de Noorse schrijver Erik Bertrand Larssen. Hij gebruikt zijn ervaringen uit het leger (waar nieuwe rekruten ook een helweek ervaren, oftewel een week met fysiek keihard werken, weinig slaap en weinig eten) om voor normale stervelingen een eigen helweek te creëren. De regels van deze week zijn als volgt:

  • Sta elke dag om 5:00 op en ga om 22:00 slapen

  • Sport elke dag, waarvan 2x intensief

  • Werk extreem hard en gefocust; bewaar privézaken tot de avond

  • Kijk geen tv en gebruik geen sociale media tijdens je werk

  • De nacht van donderdag op vrijdag slaap je niet en werk je door

  • Haal het beste uit jezelf en doe je best voor anderen

  • Elke dag heeft een thema; voer de opdrachten uit die hierbij horen

Dus op 24 augustus ben ik begonnen. Een korte samenvatting van mijn helweek:

 

Maandag

Maandag staat in het teken van gewoontes. Na het opstaan om 5:00 maak ik een lijst van mijn goede en slechte gewoontes en bedenk me hoe ik deze kan veranderen. Om 10 uur ga ik sporten, waarna ik bij Zlata Strijkinstrumenten ga werken. Rond 3 uur komt er een dipje aangezien ik maar 6 uur geslapen heb vannacht. Ik werk tot 19:00 door maar ik vind het wel lastig om geen social media te gebruiken aangezien dat ook onderdeel is van mijn werk. Om 19:30 komt Zlata thuis en eten we wat; ‘s avonds zak ik in en pas na 22:00 slaap ik echt.

 

Dinsdag

Dinsdag staat in het teken van modus en focus.

Om 5:00 voel ik me wakkerder dan gisteren. Om 7:00 sta ik in de sportschool, waarna ik een volle dag heb: eerst werken bij Studiemeesters, daarna bij PIOS. Ik voel dat ik moe ben en meer honger heb door het sporten. ‘s Avonds krijg ik een milde hoofdpijn en o, 21:15 ben ik klaar met werken. Vandaag besef ik me voor het eerst dat de helweek misschien zwaarder wordt dan ik dacht. Thuis word ik met eten verwend door Zlata en knuffel ik wat met onze kat Sissi; pas om 22:30 slaap ik echt.

 

Woensdag

Woensdag staat in het teken van time management; daarom maak ik na een moeizaam opstaan ‘s ochtends een begin met met mijn jaarplanning, maandplanning en weekplanning, en plan ook in wanneer ik deze planningen zal bijwerken en vernieuwen. Ik heb vandaag meer honger dan normaal; ik sport meer en eet tegelijkertijd gezonder dus krijg eigenlijk te weinig calorieën binnen. In de sportschool ga ik mijn 1e intensieve workout doen; in plaats van 400 calorieën ga ik er 600 verbranden. Het sporten valt mij reuze mee en laat me zien dat je inderdaad meer door je grenzen kan dan je denkt. Tussen 12:00 en 18:00 werk ik hard door aan mijn online training Inzicht in Financiën en heb ik een examen gemaakt. Om 6:00 is het mooi geweest en maken Zlata en ik eten. Ik ga vanavond eerder naar bed en iets na 22:00 slaap ik.

 

Donderdag

Donderdag is de dag van de helnacht, en staat in het teken van uit je comfortzone doorbreken. Ik moet vandaag iets doen waar ik bang voor ben. Ik moet zeggen dat ik dat lastig vind, dus heb uiteindelijk niet echt iets gedaan waar ik heel bang of angstig voor was. Om 5:00 sta ik weer op en om 8:00 sta ik in de sportschool, waar het allemaal wat moeizamer gaat. Daarna zit ik om 11:00 bij Studiemeesters voor een uur scriptiehulp en bijles. Ik merk nog weinig van de vermoeidheid. Daarna werk ik weer bij PIOS van 18:00 tot 21:00, waarna ik naar huis ga. Ik eet wat en om 23:00 ga ik aan de slag in mijn helnacht. Ik werk een aardige lijst af: een aantal mails uitgestuurd, een nieuwe pagina gemaakt op mijn website, mijn schoenen gepoetst, een oud deel van mijn bedrijf ontmanteld en nog een aantal andere kleine dingen. Om 2:00 loop ik een rondje, en om 4:00 begin ik in te dommelen. Om 5:00 is het dan eindelijk het officiële einde van deze donderdag.

 

Vrijdag

Vrijdag staat in het teken van bewust rust nemen. Om 5:00 ben ik na de helnacht onder een lange warme douche gestapt, die ik eindig met ijskoud water. Ik ben weer wakker! Ik ga aan het werk, maar ik merk dat ik mijn ogen niet open kan houden en moeite heb met denken. En ik weet waarom: ik heb de afgelopen uren en dagen te weinig gegeten. Ik eet wat boterhammen en crackers met hagelslag en word langzaam wakker. In de ochtend ga ik naar Zlata Strijkinstrumenten en beoordeel een scriptie. Ik heb nog steeds honger: hoe meer ik eet hoe beter ik me voel. Ik besluit niet (intensief) te gaan sporten omdat ik me niet helemaal lekker voel, en moet me redelijk door de dag vechten; ik werk minder geconcentreerd mijn taken af en neem af en toe bewust een kwartiertje meditatiepauze. In de avond voel ik me alsof ik het ritme heb bijgehaald, en na lekker eten en een biertje voel ik me weer goed. Bizar om te beseffen dat ik een nacht mijn bed niet heb gezien. Ik ga op bed liggen en ben meteen weg.

 

Zaterdag

Zaterdag staat in het teken van vrolijke gedachten; wel moet je door blijven werken. Na supervast geslapen te hebben word ik fit en opgewekt wakker. Omdat de sportschool pas om 9:00 open gaat besluit ik een uur over de heide te wandelen. Ik zie een prachtige zonsopkomst en ik word emotioneel; ik voel me supergoed en ontspannen na twee lange en zware dagen. Vandaag geef ik een training in Amsterdam bij Studiemeesters; om 18:00 ben ik thuis, waar Zlata en ik om iets stoms ruzie krijgen. Gelukkig maken we het weer goed en ik besef me hoeveel ik van haar hou. Toch nog een happy end.

August 29, 2015 at 0712AM 1000x562Zondag

Zondag is de dag om rust te nemen en jezelf te belonen. Je hoeft niet te werken, maar je wordt aangeraden om na te denken over wat de helweek heeft gebracht en wat je hiermee gaat doen na deze week. Ik werk vandaag helaas wel door, maar ‘s avonds gaan Zlata en ik wel lekker uit eten. Maandag heb ik vrij genomen en doe ik ook helemaal niets. Een ontspannen einde van de helweek dus.

 

Wat heeft de helweek mij gebracht?

Nou, vooral het besef dat je fysiek en mentaal meer kunt dan je denkt. Ik heb een nacht doorgehaald en het meer dan overleefd, ik heb (bijna) elke dag gesport en ik voelde me goed, en ik heb meer gewerkt dan ooit in een week. Ik heb veel losse taken opgelost en mezelf weer een reset gegeven. Ook heb ik een goede jaar- en maandplanning gemaakt waarmee ik mijn tijd beter in kan delen. De helweek is iets wat je elk jaar kunt doen (dit wordt ook aangeraden) dus ik heb mijn volgende alweer ingepland in maart 2016. Hoe vaker je de helweek doet, hoe beter je erin wordt denk ik.

 

Ik wil ook een helweek doen!

Wil je ook een helweek doen? Dat kan! Het officiele boek kun je hier vinden op Bol.com!

Iedereen kan een helweek doen; het vergt alleen wel wat voorbereiding; volgens het boek minimaal 3 weken, hoewel ik het in 4 volle dagen heb gedaan. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je er meer uit haalt en het beter volhoudt. Op dit moment ben ik bezig in het boek dat bij Helweek hoort: Genadeloos.

Dit boek vertelt meer over de achtergronden van de helweek en waarom deze zo is opgebouwd.

Verder kun je op de website van Helweek een overzicht vinden van anderen die de Helweek hebben gedaan en er een verslag over hebben geschreven.

Wil je meer tips en adviezen en mijn ervaring om je te helpen met jouw helweek? Mail me op sander@erinaceus.nl!

Ik zal later in dit jaar of begin volgend jaar een nieuw artikel schrijven waarin ik mijn inzichten over deze week met jullie zal delen en hoe ik mijn volgende helweek nog beter denk te kunnen uitvoeren.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *