Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Aug 7, 2015 in Lifestyle, Ondernemen | 2 comments

Digital Nomads: reis de wereld rond terwijl je werkt

Digital Nomads: reis de wereld rond terwijl je werkt

Digital Nomads (in het Nederlands Digitale Nomaden) zijn ondernemers die onafhankelijk van locatie kunnen werken door middel van het gebruik van moderne technieken. Wikipedia beschrijft het als volgt:

“Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.

Deze vorm van leven en werken is de laatste jaren sterk in opkomst, onder andere doordat we steeds meer met het internet leven, reizen goedkoper is geworden en het internet op veel locaties steeds beter. Hierdoor kunnen veel ondernemers, vooral in de kennis- en creatieve sector, op alle locaties werken die zij wensen; zij hoeven niet op een kantoor op een bepaalde plek te zijn om te leveren wat hun klanten willen. Voorbeelden van dit soort beroepen zijn:

 • copywriters

 • programmeurs

 • bloggers

 • schrijvers

 • designers

Naast het feit dat veel beroepen op afstand (bijna) even goed zijn uit te voeren, zijn veel ondernemers sowieso weinig afhankelijk van werk om rond te komen doordat zij een passieve inkomensstroom hebben; zij hoeven weinig tot niet te werken.

Beide manieren van rondkomen zijn dus prima te gebruiken om op afstand te werken, en daarmee de wereld rond te reizen. En dat is wat veel ondernemers nu doen.

 Berlin by nightOp het DNX Global congres in Berlijn, waar ik in augustus 2015 was, heb ik veel ondernemers gezien, vooral twintigers en dertigers, die op de een of andere manier hun werk kunnen combineren met reizen. Mijn indruk is dat dit open-minded mensen waren, bereid om het avontuur op te zoeken en hun dromen te combineren met werk. Iets waar we allemaal naar streven!

Een belangrijke bron van inspiratie, en wellicht 1 van de boeken die de beweging in een stroomversnelling heeft gebracht, is The 4 Hour Workweek van Tim Ferris. In zijn boek beschrijft hij dat werk er is om te leven, en niet andersom. Door hyper efficient en productief te werken heeft hij zijn werkweek teruggebracht tot 4 uren; daarbij besteed hij zoveel mogelijk uit aan anderen en is hij alleen daar waar hij echt nodig is.

Hierbij beschrijft hij verder dat veel mensen wel meer vrije tijd willen, maar dat ze niet weten wat ze hiermee zouden moeten doen. Deze “gap” is voor veel mensen beangstigend; hij beschrijft dus eigenlijk dat werken voor ons een bezigheidstherapie is die ons afleidt van het beantwoorden van belangrijke vragen: wat wil je nu eigenlijk echt in je leven en hoe hard ben je bereid hiervoor te werken?

Het DNX Congres waar ik was is op dit moment het enige wereldwijde congres voor Digital Nomads; dit toont aan dat de beweging nog zeer jong is. Maar dit gaat zeker groter worden. Pieter Levels, een 29-jarige ondernemer uit Nederland die 12 startups in 12 maanden opzet, voorspelt dat als de wereldbevolking 9 miljard mensen heeft bereikt, zo’n 1 miljard mensen een Digital Nomad zullen zijn. Mensen trouwen minder, kopen minder huizen en worden steeds flexibeler, wat deze beweging ondersteunt. Daarnaast is er sprake van “Geo-arbitrage”: geld verdiend in dollars of euro’s is veel meer waard in Zuid-Amerika, Azie en Afrika dan in Europa en de USA. Je hebt dus niet veel geld nodig om rond te komen in andere landen, wat deze beweging nog aantrekkelijker maakt.

Wel is het een moeilijk bestaan. Je kunt werken op een strand in Bali, maar het blijft werk. En als je elke 6 maanden (of vaker!) naar een ander land of werelddeel reist, zul je niet veel vaste relaties kunnen onderhouden; ook met je familie “thuis” is het lastig de band goed te houden als je misschien hooguit 2x per jaar terugkomt. En het is een bestaan dat moeilijk uit te leggen is aan buitenstaanders; precies daarom zijn dit soort events steeds meer in opkomst, zodat Digital Nomads elkaar kunnen opzoeken en ondersteunen.

Ik blijf zelf deze beweging op de voet volgen en ben plannen aan het maken om stap voor stap dicht bij dit doel te komen; niet per se omdat ik in landen als India, Vietnam of Peru wil wonen, maar vooral omdat het je een ultieme vrijheid geeft die weinig anderen hebben: reizen waar en wanneer je wilt, zonder je inkomen te verliezen.

Verschillende inspirerende sprekers die ik voorbij heb zien komen zijn:

 

Marcus Meurer & Felicia Hargarten

 • De organisatoren van DNX

Noel Tock

 • Noel is een WordPress ontwikkelaar en al zijn medewerkers werken locatie-onafhankelijk.

Pieter Levels

Mark Manson

 • Mark heeft een veelgelezen blog over de psychologie van ondernemen en reizen

Thomas Jakel

 • Thomas is naar India gefietst en gelift om daar toiletten te bouwen

Sabrina Iovino

 • Sabrina leeft van haar reisblog en reist hiermee de wereld rond

Till H. Gross

 • Til helpt mensen om door hun comfortzone heen te breken en angsten kwijt te raken

2 Comments

 1. Leuk om andermans impressies te lezen. Jammer dat we elkaar mis hebben gelopen, want er bestaan nog niet heel veel Nederlandstalige nomads. Succes in alles wat je doet en wie weet tot ergens op deze kleine planeet!

  • Hoi Lodi!

   Inderdaad jammer dat we elkaar zijn misgelopen. Ik heb hier en daar wel een woordje Nederlands gehoord, maar we waren sterk in de minderheid denk ik. Ik ga snel even je website checken!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *