Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on May 13, 2013 in Starten | 0 comments

De ondernemer: een bijzondere diersoort

De ondernemer: een bijzondere diersoort

Bij een ondernemerstraining die ik laatst volgde hoorde ik een mooie uitspraak:

“We entrepeneurs are a different kind of people”.

Deze uitspraak, samen met andere inzichten, maakten mij bewust waarom zelfstandigen uitdagingen hebben die anderen niet kennen. Veel moeilijkheden waarmee ondernemers worstelen worden verklaard door dit “fenomeen”.

 

Ondernemers zijn werkelijk verschillend van andere mensen

 

Ondernemers willen en durven meer risico te lopen. Dit simpele feit alleen al verklaart een hoop van de mindset die ondernemers hebben.

– “Risico’s zijn geen gevaar, maar juist een kans.”

– “Moeilijkheden maken het leven niet vervelender maar spannender.”

– “‘Living on the edge’ haalt het beste in je naar boven, niet het slechtste.”

– “Liever met weinig geld mijn eigen leven leiden dan rijk het leven van een ander.”

Vooral het laatste argument geeft voor veel mensen de doorslag om voor zichzelf te beginnen.

  

“Wat een pech voor de werknemer dat hij de gedachten van zijn leidinggevende moet volgen en niet die van zichzelf“ (vrij naar Eelco Boonstra)

 

En dan? Wat doe je als je eenmaal de stap hebt gezet?

Werken, leren en assimileren. De overstap naar het ondernemerschap vraagt een hoop veranderingen waaraan gewerkt moet worden.

De “blinde vlek” die komt van een toekomst die onzeker is zorgt bij veel mensen voor “perfection paralysis”. Wat je doet kan altijd beter, natuurlijk. Maar je moet ergens beginnen. Juist het beginnen en het doen vergroot namelijk je ervaring, je kennis en je inzicht.

Van tevoren moeten er echter keuzes gemaakt worden. En deze keuzes zijn altijd onzeker. Je kunt namelijk nooit voorspellen hoe de economische situatie gaat worden, of je producten of diensten even goed zullen verkopen als je verwacht en of je organisatie op de juiste manier is ingericht.

En wat dacht je van je eigen competenties? Ben je wel zo’n goede manager als je denkt? Kun je mensen op de juiste manier het werk laten doen? Heb je voldoende inzichten en kennis om je strategie duidelijk te maken, en daarna de mogelijkheden om deze in acties om te zetten?

 

Mensen projecteren hun angsten op mensen die wel het lef hebben te ondernemen

 

Niet iedereen kan de vrijheid en daarmee de verantwoordelijkheid aan die horen bij het ondernemen. Een baan is daarom wel zo veilig. Je weet wat je routines zijn, je kunt nadenken hoe je er beter in wordt nadat je aan de slag bent gegaan, en je krijgt elke maand hetzelfde mooie vaste bedrag op je rekening gestort.

In een interview met de eigenaar van de Jimmy Woo, Casper Reinders, zei deze: “Je moet eigenlijk gek zijn om ondernemer te worden. Je werkt vaak meer dan 60 uur per week voor een onzeker salaris dat minder is dan in een vaste baan.” En zo is het. Er is meer dat ondernemers drijft dan geld alleen.

Het zijn van ondernemer kan in je omgeving, vooral bij familie, tot veel onbegrip leiden. Bij veel mensen moet je niet aankomen met de moeilijkheden waarmee je worstelt. “Had je maar een vaste baan moeten nemen”, is een boodschap die ik en anderen vaak te horen krijgen. Een onderwijssysteem dat ondernemen niet stimuleert, zelfs niet behandelt, draagt daar nog meer aan bij.

Veel angsten en onzekerheden worden op ondernemers geprojecteerd. En als je dan wel succesvol bent en veel meer verdient dan anderen voor minder uren zul je weinig respect en vooral veel jaloezie krijgen.

  

To understand one, become one

 

“To understand one, become one” is een slogan die ik op het ondernemersschap zou willen plakken. Je weet niet wat het inhoudt totdat je het zelf doet. En alleen door het zelf te doen kun je het nog beter begrijpen.

Is dit alles nu een blijde boodschap? Niet altijd. Veel mensen zullen onderschatten hoeveel tijd, energie en competenties het kost om een bedrijf succesvol te runnen. Maar…. als je het goed aanpakt kun je dit in je voordeel buigen:

 

– Je kunt gaan ervaren dat je tot veel meer in staat bent dan je van tevoren dacht.

– Je zult merken dat je creativiteit geprikkeld wordt tot dingen waaraan je nooit had kunnen denken.

– Je moed en lef zullen tot nieuwe hoogten stijgen; je relativeringsvermogen wordt beter.

– Je kennis en kunde zullen exponentioneel stijgen, je mensenkennis wordt perfect.

– Je leven zal sneller en beter leiden tot het waarmaken van die dingen waar je al jaren van droomt.

 

Ondernemersschap is een sneltrein van persoonlijke en professionele ontwikkeling. In de “cubicle” van het werknemer zijn zul je dit nooit meemaken.

Iedereen kan de instructies van anderen opvolgen, maar je eigen werk en leven organiseren vergt een hoop meer kennis, kunde en lef. Alleen dat al maakt mij trots op mezelf en alle andere ondernemers.

 

Is dit geen goede reden om die stap gewoon te zetten?

 

Wat zijn jullie ervaringen met negatieve reacties van anderen? Hoe zorgen jullie ervoor dat je durft keuzes te maken en je kennis en kunde blijft ontwikkelen? Deel het met me in de commentaren!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *