Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Sep 2, 2015 in Lifestyle, Ondernemen, Vaardigheden | 0 comments

De beste podcasts over ondernemen (die ik ken…)

De beste podcasts over ondernemen (die ik ken…)

Als ondernemer heb je uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid als het gaat over je eigen ontwikkeling. Je kunt een bedrijf als Erinaceus gebruiken om je op bepaalde punten te ondersteunen, maar uiteindelijk ben je zelf de regisseur van je bedrijf en je leven.

Juist om deze reden is het zo belangrijk dat ondernemers elkaar ondersteunen. Het is namelijk lastig om alles in je eentje te doen. Je moet ervaringen uit kunnen wisselen, continu blijven leren en vooral jezelf dwingen om je te blijven ontwikkelen.

Gelukkig zijn er in ondernemersland veel initiatieven om elkaar te helpen en van elkaar te leren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Netwerkbijeenkomsten

  • Workshops en trainingen voor ondernemers (o.a. van de KvK)

  • Weblogs met artikelen (zoals je ook bij Erinaceus vindt!)

  • Masterminds waarin ondernemers regelmatig met elkaar sparren

  • Podcasts

Precies dat laatste wil ik in dit artikel verder uitlichten.

Voor wie het nog niet weet: podcasts zijn audiofiles die je op elk moment kunt downloaden en beluisteren. Zie het als een radioshow die je op elk moment kunt beluisteren. Ik denk dat er inmiddels tienduizenden podcasts zijn over alle denkbare onderwerpen; zo ook over ondernemen.

In dit artikel wil ik een aantal van de beste podcasts voor je uitlichten die ik ken. Ik zal vertellen wat het thema van deze podcasts is, wie de presentatoren zijn en wat ik goed en minder goed vind aan de podcasts.

Daarnaast zal ik, beginnend in 2015, aan het einde van elk jaar een top-10 maken van podcasts zoals ik ze op dat moment ervaar. Daarmee blijven mijn artikelen up to date en heb je elk jaar iets om naar uit te kijken!

Door op de titel van elke podcast te klikken ga je direct naar hun website. Laten we beginnen!

De podcasts die ik momenteel beluister:

 

The Tim Ferriss Show

Tim Ferriss is tegenwoordig een beroemdheid in het land van ondernemers; hij is vooral bekend geworden van zijn boek “The 4-Hour Workweek” waarin hij een lifestyle beschrijft waarbij je zeer weinig werkt omdat je zoveel mogelijk geautomatiseerd en uitbesteed hebt. Hij raadt daarentegen aan om in de uren dat je niet hoeft te werken (heel veel dus!) die dingen te doen die je wilt.

Zijn show omvat soms grote namen; Arnold Schwarzenegger, Chris Sacca (een van de medeoprichters van Twitter en Uber), Tony Robbins en Peter Thiel (mede-investeerder in PayPal en Facebook), ondanks dat hij nog niet heel lang bezig is met podcasts maken.

Zijn show kan heel interessant zijn, maar voor mij verschilt dat echt per onderwerp. Ferriss is namelijk niet alleen bezig met ondernemen, maar heeft het ook over sport, lifestyle en in het algemeen is het thema: “Analyseren hoe succesvolle mensen denken en werken”. Dit kan dus erg breed zijn. Regelmatig zit er een voor mij interessante gast tussen, maar niet altijd.

Entrepeneur on Fire

Entrepeneur on Fire is een podcast die elke werkdag (!) een interview met een succesvolle ondernemer uitzendt. Daarmee zijn er al meer dan 1.000 podcasts beschikbaar op dit moment. John Lee Dumas is de man achter Entrepeneur on Fire en ook hij plukt de vruchten ervan; hij is multimiljonair (!) geworden met alleen deze podcast. Het thema van EoF is vooral het delen van ervaringen over de oprichting en groei van een onderneming en het leren van elkaars fouten.

EoF gebruikt elke aflevering dezelfde opzet: het interview duurt 20 minuten, er zitten vaste vragen in (“wat was je slechtste moment ooit als ondernemer?”) en wat ik heel fijn vind is dat er geen persoonlijk smaakje aan wordt gegeven; het is meteen vol in de inhoud gaan en geen zinloos geleuter eromheen.

The Fizzle Show

Wat dat betreft is The Fizzle Show heel anders; dit heeft veel meer het gevoel een talkshow te zijn met veel humor, grappen en persoonlijke verhalen van de presentatoren. De show is vooral bedoeld als een handleiding voor startende en verse ondernemers om op elk vlak van een onderneming beter te worden.

Wat dat betreft kan de show veel inhoud bieden, maar minder aan deze show vind ik dat er zoveel geleuter, grapjes en persoonlijke verhalen doorheen geweven zijn dat het moeilijk is om je te concentreren op de inhoud. Daarin kan de show een stuk beter worden denk ik. Voor wie daar niet op kan wachten; Fizzle biedt een online platform aan waar je tegen betaling veel tutorials kunt bekijken waarin wel alleen op de inhoud van de onderwerpen wordt ingegaan.

 

The Suitcase Entrepeneur

De laatste jaren is, mede dankzij het boek van Tim Ferris, een trend op gang van mensen die over de wereld reizen als digital nomad. Lees hierover meer in mijn artikel.

De podcast van Natalie Sisson gaat precies hierover. Zij reist de wereld rond terwijl ze haar geld verdient op internet en onafhankelijk van locatie.

Haar podcast gaat vooral over het leven als reizende ondernemer; wat minder over ondernemen op locatie of het opzetten van een onderneming, hoewel het zeker wel terug komt.

 

Internet Business Mastery

Deze podcast is er ook eentje die rechttoe, rechtaan is en ondernemers interviewt die een bedrijf hebben opgebouwd op internet (je zou bijna vergeten dat sommige bedrijven weinig doen met internet…). Daarnaast is er een aanverwante podcast waarin blogs die op de website staan ook als audio te beluisteren zijn. Deze podcasts bieden veel ervaringen van interessante ondernemers en praktische tips.

 

Starting From Zero

Deze podcast is recentelijk (zomer 2015) gestart door Max Breckbill, en onderzoekt hoe ondernemers de allereerste stappen hebben gezet en hoe zij zijn gegroeid. Ik vind dit een goede podcast (hoewel er momenteel nog maar 10 afleveringen zijn) omdat Max to the point is en prima interviewt. Dit is er dus zeker een om in de gaten te houden.

 

Smart Passive Income Podcast

Deze podcast van Pat Flynn is ook een begrip als het gaat om ondernemers die vooral willen leven van passief inkomen; oftewel inkomen waar je weinig tot niets voor hoeft te doen als je bedrijf eenmaal goed is ingericht (denk aan e-books, online trainingen, abonnementen etc.).

 

The Top Podcast

Deze podcast van ondernemer Nathan Latka lijkt heel veel op Entrepeneur on Fire: in 20 minuten wordt een succesvolle ondernemer geinterviewd, ook in een vast format. Prima om deze twee dus naast elkaar te belusiteren!

 

This is your Life with Michael Hyatt

Michael Hyatt schrijft vooral veel over persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en productiviteit. Hij heeft een prettige stem en je merkt dat hij een stuk meer ervaring heeft in het leven dan andere podcasters.

 

Podcasts die ik nog niet luister

De podcastwereld is altijd in beweging; er ontstaan regelmatig nieuwe podcasts, juist omdat het relatief gemakkelijk is om ze te maken. Ik heb een aantal mensen rondgevraagd (bedankt Joelle en Zlata!) en de volgende podcasts kwamen er nog bij als tips:

Ask Altucher / The James Altucher show

Social Triggers Insider

The Big Shift

1 Day Business Breakthrough

 

Zoals gezegd ken ik deze podcasts zelf niet, maar ongetwijfeld zitten hier ook een aantal goede tussen, evenals alle andere podcasts die ik nog niet eens genoemd heb. Zoek maar eens op iTunes of op internet naar “entrepeneur” of “business”.

Waarom heb ik geen Nederlandse podcasts toegevoegd? Simpelweg omdat ik daar nog geen goede tussen heb gevonden! Sowieso ben ik niet onder de indruk van het ondernemersklimaat in Nederland; er is simpelweg nog te weinig ondersteuning voor ondernemers onder elkaar, en ook wordt ondernemen te weinig gestimuleerd vind ik; als je kop boven het maaiveld komt wordt ‘ie afgehakt in Nederland. Zo heb ik serieus gezien dat op higherlevel.nl, een ondernemersforum, startende ondernemers werden gedemotiveerd door andere ondernemers omdat alleen maar de beren op de weg werden gezien, in plaats van de kansen. Dat is in andere landen wel anders. Mochten jullie echter een goede Nederlandse podcast zien hoor ik dat graag van jullie! Mail gewoon naar sander@erinaceus.nl!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *