Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 7, 2015 in Lifestyle, Organisatie, Vaardigheden | 0 comments

Behoud je focus, maak een goede planning!

Behoud je focus, maak een goede planning!

Als ondernemer is een van de moeilijkste dingen om te doen het behouden van je focus. Je bent zo vaak zo actief bezig met verschillende dingen, dat het moeilijk is om continu voor ogen te houden waar je het allemaal voor doet.

In zijn boek “Helweek” omschrijft Erik Bertrand Larssen een methode waarbij je continu de belangrijke dingen voor ogen kunt houden. Hij adviseert om zowel een jaarplanning, een maandplanning, een weekplanning en een dagplanning te maken. Zelf voeg ik daaraan toe een levensplanning toe. Hieronder per planning een omschrijving en de methode die ik zelf gebruik bij het maken en bijhouden hiervan:

Jaarplanning

In de jaarplanning maak je een overzicht per week voor de komende 52 weken van de allerbelangrijkste dingen om rekening mee te houden. Denk aan:

  • Verjaardagen van belangrijke mensen

  • Drukke weken waar je rekening mee moet houden (ik doe veel seizoensgebonden activiteiten)

  • Belangrijke bedrijfsmijlpalen (starten van een nieuwe product of dienst, belangrijke einddoelen)

  • Vakanties en vrije weekeinden

De jaarplanning geeft een goed overzicht van het verloop van de tijd; de tijd gaat vaak sneller dan je denkt en het is goed te beseffen hoeveel weken er nog zijn tot een bepaalde geplande gebeurtenis. De jaarplanning werk ik minimaal 1x per week bij en waar nodig vaker. De weken die achter de rug liggen geef ik een ander kleurtje, en elke maand voeg ik een nieuwe maand toe onderaan de planning. Zo blijf je continu bij.

Planning 1000x706

Maandplanning

In de maandplanning geef ik per dag aan wat de belangrijkste dingen zijn die ik doe (voor welke opdrachtgever werk ik, welke dagen ben ik vrij, op welke dagen doe ik iets bijzonders?). De maandplanning heeft voor mij vooral als functie dat ik een goed overzicht krijg van de drukte per dag en per week en ik houd ook bij of ik voldoende tijd inplan voor belangrijke taken en gebeurtenissen. Daarvoor schrijf ik altijd de belangrijkste doelen van dit moment op zodat ik zeker weet dat ik voldoende tijd eraan besteed. In de maandplanning houd ik ook bij wanneer ik de jaarplanning bij ga werken en wanneer de maandplanning van volgende maand wordt gemaakt.

Weekplanning

De weekplanning is bij mij geintegreerd met mijn digitale agenda (Google Calendar). Elke zondagavond maak ik een gedetailleerd plan van vaste afspraken en afspraken waar ik nog onzeker over ben. Tot op het uur plan ik mijn afspraken en taken in (dit gaat nog gemakkelijker via een tool als getplan.co) en zorg ik ervoor dat ik mijn prive tijd afstem met mijn vriendin Zlata. Verder gebruik ik de weekplanning om ervoor te zorgen dat ik voldoende rust neem gedurende de week (ik zie duidelijk wat de heel drukke en minder drukke dagen zijn) en ik zie waar er nog ruimte is voor spontane dingen.

Dagplanning

Aan het einde van de avond ervoor, of op de ochtend van de dag zelf, maak ik een dagplanning. De dagplanning is niet zozeer een heel strakke planning (ik ga niet per minuut mijn tijd indelen!) maar de planning gebruik ik meer voor het opsommen van belangrijke taken die ik vandaag af wil krijgen. Als je een top-3 maakt van belangrijkste taken houd je het overzichtelijk en zul je er minder tegenop zien. Tegelijkertijd maak je de commitment om deze taken echt af te maken en zorg je voor rust in je hoofd.

Je ziet dat je op deze manier van groot naar klein continu “bij de tijd blijft” en ervoor zorgt dat je belangrijke data, doelen en taken niet uit het oog verliest. Hier en daar zul je natuurlijk dingen moeten kopieren van de ene naar de andere planning, maar na verloop van tijd zul je hier steeds ervarener in worden.

De belangrijkste planning vergeet ik nog: de levensplanning.

Levensplanning

In mijn levensplanning maak ik een planning tot mijn 100e levensjaar. Elke 5 jaar maak ik een blokje, waarbij ik aangeef hoe oud ik ben aan het einde van dat blok (blok “2015” loopt dus van 2015 t/m 2019; aan het einde ervan ben ik 35 jaar oud). Voor elk jaar maak ik een aparte regel in mijn spreadsheet, Per jaar geef ik belangrijke doelen en dromen aan: wat wil ik met mijn bedrijf? Welke dingen wil ik bereiken? Welk onderdeel van mijn bucketlist wil ik uitvoeren? Hoeveel geld wil ik verdienen in dat jaar? Verder schrijf ik op hoe oud mijn familieleden zijn, mijn huisdieren en mijn kinderen (als ik ze op de geplande tijd krijg…). Dit zet dingen in perspectief. Hoe lang denk je dat je ouders nog gezond zijn of leven? Welke leeftijd heb je op bepaalde momenten in de toekomst en welk effect heeft dat op alles wat je nog wilt doen of verwacht te moeten doen? Deze planning is misschien wel de allerbelangrijkste; hoe vaak komt het niet voor dat de tijd veel te snel is gegaan voor mensen, zodanig dat ze niet de dingen hebben gedaan die ze wilden doen? Deze planning behoed je daarvoor en zet je leven in perspectief.

Deze planning is niet alleen belangrijk voor iedere ondernemer, maar uiteindelijk voor elk persoon. Hoewel een planning op maat moet worden gemaakt voor elk persoon, kan mijn methode een handreiking voor je zijn om te beginnen met het plannen. Ook gebruikt iedereen andere tools voor zijn agenda, takenlijst en om overzicht te behouden.

Heb jij een andere manier van werken die je graag wilt delen? Laat een reactie achter in de comments of mail me op sander@erinaceus.nl!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *